Czy ptaki są drapieżnikami?

Zimorodek to niezwykle uroczy ptak, który z dumą reprezentuje rodzinę zimorodkowatych. Jest to rybożerny ptak o niewielkich rozmiarach. Środkowa Europa, północna Afryka oraz południowa Azja, to typowe regiony występowania tych ptaków. Regularne wędrówki nie są bez wątpliwości zakodowane w naturze zimorodka. Niektóre osobniki podejmują decyzję o zimowaniu nad zamarzającymi zbiornikami wodnymi, inne zaś lecą do południowej części lęgowego areału.

Biototypem zimorodka są czyste, śródlądowe wody, które niezwykle często mają dosyć strome brzegi ze zwisającymi korzeniami i gałęziami. Służą one zimorodkom jako świetny punkt obserwacyjny. Krępa sylwetka oraz krótki ogon to dwie typowe cechy, które opisują budowę ciała tego ptaka. Zimorodek zwyczajny nie wykazuje też wyraźnego dymorfizmu płciowego. Samiec i samica nie są mimo to w 100% takie same.

Drapieżnik

Dorosła samica zimorodka zwyczajnego posiada czerwonawą żuchwę, która u samca, tak samo zresztą jak cały dziób, jest czarny. Zimorodek ma niebieskawo-zielony głowę i grzbiet, którego środek przechodzi w przepiękny kolor błękitny. W tym samym kolorze są także sterówki tego osobnika. Sama sylwetka zimorodka jest dość nieproporcjonalna. Długość tułowia jest tej samej długości co długości samej głowy i dzioba. Czytaj dalej Czy ptaki są drapieżnikami?

Co ptaki jedzą?

Robiąca przysłowiowe kółka kukułka to, kojarząca się najprawdopodobniej wszystkim z nas, zapowiedź wiosny. Kukułka zwyczajna to wędrowny ptak średnich rozmiarów, który z dumą reprezentuje rodzinę kukułkowatych. Zasięg zamieszkiwania kukułki zwyczajnej jest dosyć szeroki. Upodobała ona sobie strefę umiarkowaną oraz pokrytą lasami część Euroazji i Afryki. Występuje również na terenach Azji i w Europie, w której skrupulatnie pomija tylko Islandię.

Nie da się jednoznacznie powiedzieć, jaka jest intensywność występowania tego ptaka na obszarze naszego kraju, bowiem w niektórych rejonach jest on bardziej, a w innych mniej, liczny. Zwykle spotkać go można na niżowym obszarze Polski. Lubi on także przeróżne krajobrazy- począwszy od lasów oraz zadrzewień, przechodząc przez tereny rolnicze, kończąc na okolicy trzcinowisk znajdujących się przy wodnych zbiornikach.

Pokarm dla ptaków

Sylwetka kukułki zwyczajnej jest dosyć smukła. Jej ogon jest długi i klinowaty. Ubarwienie samca i samicy łatwo pozwala na rozróżnienie płci osobników. Samiec ma jasnoszarą powierzchnię ciała, głowę, szyję i pierś, natomiast ogon jest dużo ciemniejszy, z białymi plamami , a także typową pręgą końcową. Spód ciała pokrywa z kolei poprzeczne prążkowanie w kolorze biało-szarym. Czytaj dalej Co ptaki jedzą?

Rozpiętość skrzydeł ptaków

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma dość szeroki zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotyka się w szczególności na terenie środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej , a także Północnej Afryki. Bociany białe przystosowały się do wilgotnych terenów nizinnych, które porośnięte są niezbyt wysoką roślinnością, natomiast bardzo często zamieszkują niedaleko obszarów zamieszkałych przez ludzi.

Swoje gniazda bociany białe tworzą w większości wypadków na wysokich drzewach lub też różnych słupach i kominach. Budują kolistego kształtu gniazda, których średnica mierzy zazwyczaj około 1,5 metra. Ulubionym jedzeniem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, niewielkich rozmiarów gady, ryby, lub też nawet mniejsze gryzonie. Gatunki tego ptaka osiągają bardzo często nawet do 100 centymetrów długości.

Skrzydła

Także rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest imponująca- może osiągać nawet 200 centymetrów. Bocian biały to gatunek ptaka, który odznacza się jednakowym upierzeniem u obydwu płci. Głowa, tułów oraz brzuch bociana białego są w białym kolorze, natomiast na skrzydłach posiada czarne lotki. Kontrast stanowią czerwone nogi i dziób, dzięki którym ptak ten jest niezwykle prosty do rozpoznania. Lęg bociana białego ma miejsce raz do roku. Czytaj dalej Rozpiętość skrzydeł ptaków