Rozpiętość skrzydeł ptaków

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma dość szeroki zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotyka się w szczególności na terenie środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej , a także Północnej Afryki. Bociany białe przystosowały się do wilgotnych terenów nizinnych, które porośnięte są niezbyt wysoką roślinnością, natomiast bardzo często zamieszkują niedaleko obszarów zamieszkałych przez ludzi.

Swoje gniazda bociany białe tworzą w większości wypadków na wysokich drzewach lub też różnych słupach i kominach. Budują kolistego kształtu gniazda, których średnica mierzy zazwyczaj około 1,5 metra. Ulubionym jedzeniem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, niewielkich rozmiarów gady, ryby, lub też nawet mniejsze gryzonie. Gatunki tego ptaka osiągają bardzo często nawet do 100 centymetrów długości.

Skrzydła

Także rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest imponująca- może osiągać nawet 200 centymetrów. Bocian biały to gatunek ptaka, który odznacza się jednakowym upierzeniem u obydwu płci. Głowa, tułów oraz brzuch bociana białego są w białym kolorze, natomiast na skrzydłach posiada czarne lotki. Kontrast stanowią czerwone nogi i dziób, dzięki którym ptak ten jest niezwykle prosty do rozpoznania. Lęg bociana białego ma miejsce raz do roku. Czytaj dalej Rozpiętość skrzydeł ptaków